Włosi doskonale wiedzą, jak odpowiednio dobrać makaron do danego sosu. Wiedzą też jak ważne jest odpowiednie ich połączenie. Jak więc odpowiednio to zrobić, aby danie było perfekcyjne?

Ogólna zasada jest dość prosta. Duże, grube makarony łączymy z cięższymi, bardziej skoncentrowanymi, aromatycznymi sosami, zaś mniejsze makarony idealnie sprawdzają się z lekkimi, kremowymi sosami o delikatnym smaku. Makarony nadziewane natomiast najlepiej podawać z prostym rosołem, czy też oliwą, zaś te drobne, takie jak na przykład ryżyk lub Alfabet zazwyczaj podaje się w zupie.

Jaki sos do jakiego makaronu?

  • Spaghetti – sosy z owoców morza, sosy na bazie śmietany lub oleju.
  • Tagliatelle – aromatyczne, mięsne sosy.
  • Fusilli – lżejsze sosy, dobrze przylegające do makaronu, np. pesto.
  • Penne – aromatyczne, soczyste sosy warzywne, dania z zapiekanym serem, sosy mięsne, np. ragu
  • Ryżyk – zupy oraz sałatki makaronowe.
  • Ravioli, tortellini – ze względu na bogate wnętrze, najlepiej komponują się z dodatkiem masła, oliwą i sosami na bazie oliwy.

podobne porady

Dlaczego makaron durum?

Dlaczego makaron durum?

Jakie są różnice między pszenicą durum a pszenicą zwykłą? Czy makarony z…

czytaj więcej

Jak gotować makaron?

Jak gotować makaron?

Dania z makaronem, dzięki swojej wszechstronności są popularne na całym świecie. Obecnie…

czytaj więcej