Dania z makaronem, dzięki swojej wszechstronności są popularne na całym świecie. Obecnie używamy ich niemal do wszystkiego, począwszy od tradycyjnego makaronu z sosem, przez zapiekanki, po sałatki. Jak więc gotować makaron, żeby wzbogacał każde danie?

 

  • W pierwszej kolejności zwróć uwagę na to, jakiego makaronu zamierzasz użyć. Postaraj się wybrać taki, który idealnie pasuje do Twojej potrawy. Najlepsze są makarony włoskie i wykonane z pszenicy durum.
  • Pamiętaj, aby do gotowania makaronu wybrać duży garnek, tak aby mógł w nim swobodnie pływać. Dzięki temu nie poskleja się. Makaron należy gotować w dużej ilości wody. Najlepsze proporcje to 1 litr wody na każde 100g makaronu.
  • Doprowadź wodę do wrzenia i dodaj łyżkę lub dwie soli, dzięki której makaron ugotuje się równomiernie.
  • Dodaj makaron do wrzącej wody ciągle mieszając. Zwracaj uwagę przede wszystkim na to aby nie przywierał do dna.
  • Zmniejsz ogień i gotuj makaron podany na opakowaniu czas, co jakiś czas mieszając. Dzięki temu nie będzie się sklejał ani przyklejał do dna. Makaronu nie przykrywamy podczas gotowania.
  • Po upływie ok 10 minut możesz sprawdzić czy makaron jest gotowy. Wystarczy wyjąć jeden i rozgryźć go sprawdzając wnętrze oraz twardość makaronu. Jeśli widzisz w środku białe wnętrze, makaron musi gotować się jeszcze trochę. Jeśli jest w jednolitym kolorze ale nadal twardy i sprężysty, makaron jest gotowy :)
  • Podawaj w ulubiony sposób!

podobne porady

Jak dobrać makaron do sosu?

Jak dobrać makaron do sosu?

Włosi doskonale wiedzą, jak odpowiednio dobrać makaron do danego sosu. Wiedzą też jak ważne…

czytaj więcej

Dlaczego makaron durum?

Dlaczego makaron durum?

Jakie są różnice między pszenicą durum a pszenicą zwykłą? Czy makarony z…

czytaj więcej