Rurki skręcone z sosem Bolognese

  • 120 minut

  • 4 osoby

  • Trudny

Składniki

Rurki skręcone - Tortiglioni nr 24

350 g

rurki-skrecone---tortiglioni-nr-24

Mielona wieprzowina

250 g

Mielona wołowina

250 g

Boczek

100 g

Marchew

1 szt

Cebula

1 szt

Łodyga selera naciowego

1 szt

Oliwa z oliwek extra vergine

3 łyżki

Masło

2 łyżki

Czerwone wino

1 kieliszek

Filiżanka mleka

Sól i pieprz do smaku

Bulion mięsny

250 ml

Koncentrat pomidorowy

50 g

Przygotowanie

  • Pokrój cebulę bardzo drobno.
  • Marchew i seler naciowy również bardzo drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce.
  • Na dużej patelni rozgrzej oliwę z masłem. Wrzuć cebulę, marchew i seler i duś mieszając. Dodaj mięso mielone i pokrojony drobno boczek.
  • Gdy mięso się podsmaży, dopraw je solą i pieprzem oraz dodaj wino.
  • Stopniowo dodawaj bulion mieszając sos.
  • Wymieszaj koncentrat w odrobinie bulionu i dodaj do sosu.
  • Gotuj sos na małym ogniu ok 1,5 godziny,  dodając gdy trzeba po odrobinie bulionu.
  • W ostatnim etapie stopniowo dodaj mleko.
  • Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedź i połącz z sosem dokładnie mieszając.
  • Podawaj od razu posypany parmezanem.

podobne przepisy

Cannelloni z polskim twarogiem i pokrzywą

  • 60 minut

  • 4 osoby

  • Średni

  • /

Penne z dorszem

  • 60 minut

  • 4 osoby

  • Łatwy

  • /

Tagliatelle z łososiem i szczypiorkiem

  • 0 minuty

  • 4 osoby

  • Średni

  • /