Długo uważało się, że makaron jest wysokokaloryczny, a przez to tuczący. Chcąc schudnąć regularnie i konsekwentnie wykluczaliśmy go ze swojej diety. Czy słusznie?
Okazuje się, że makaron znajduje się najważniejszej grupie piramidy żywieniowej - tej, która powinna uczestniczyć naszym jadłospisie 5 razy dziennie.

Makaron jest źródłem węglowodanów złożonych. W zbilansowanej diecie węglowodany powinny stanowić ponad 50% kalorii dostarczanych naszemu organizmowi, dlatego też należy je wprowadzić do każdego posiłku. Szczególnie bogate w węglowodany złożone są produkty z mąki pełnoziarnistej – zawierają one więcej błonnika, witamin i soli mineralnych.
Specjaliści wyjaśniają, że nie tuczy nas sam makaron. Głównymi winowajcami są przede wszystkim sosy, które do niego dodajemy. Zazwyczaj sięgamy po śmietanę czy mąkę, aby sos był bardziej gęsty. Dodajemy również żółty ser, aby makaron się "skleił". Faktycznie, tak przygotowany makaron jest wysokokaloryczny i w związku z tym nieodpowiedni dla kogoś, kto chce schudnąć albo utrzymać wagę na stałym poziomie.

Prawda jest taka, że zjedzenie makaronu pozwala utrzymać w organizmie odpowiedni poziom cukru. Glukoza uwalniana jest bardzo wolno, a z kolei dzięki temu nie odczuwamy nagłej potrzeby zjedzenia tabliczki czekolady czy batonika. Oprócz tego duża zawartość magnezu również sprzyja właściwej pracy mózgu, a także hamuje apetyt na słodkości.

Jeśli jednak nie chcemy, żeby makaron był zbyt tuczący, powinniśmy trzymać się kilku zasad.

- gęsty sos na pewno jest wysokokaloryczny i w połączeniu z makaronem zdecydowanie nieodpowiedni dla kogoś, kto chce schudnąć lub utrzymać dotychczasową wagę. Ale jest mnóstwo przepisów na lekkie sosy, które są naprawdę smaczne.
- przed ugotowaniem waż makaron. Wystarczy Ci jedna porcja makaronu, czyli 60 g makaronu ważonego na sucho. Choć ważąc w taki sposób wydaje się, że porcja jest mała, to jednak po ugotowaniu, gdy makaron spęcznieje, zobaczysz, że jest wystarczająca.

- gotuj makaron na półtwardo. Jak twierdzą Włosi, w wersji al dente smakuje najlepiej. Oprócz tego w ten sposób organizm spożytkuje jeszcze więcej energii, aby go spalić.

- najlepiej wybierać makaron razowy, ponieważ jest on najmniej przetworzony i w związku z tym organizm potrzebuje więcej energii na jego przetworzenie. Zawiera dużo błonnika, który daje poczucie sytości na kilka godzin, ale również reguluje perystaltykę jelit oraz usuwa toksyny - a to z kolei działa antycellulitowo.
 

podobne porady

Dlaczego warto jeść makaron?

Dlaczego warto jeść makaron?

Spaghetti, świderki, a może penne? Z pewnością każdy z nas ma swój ulubiony rodzaj…

czytaj więcej

Jak jeść spaghetti?

Jak jeść spaghetti?

Jak jeść spaghetti? Jedzenie spaghetti wielu osobom sprawia kłopoty. Choć jest to jeden z…

czytaj więcej

Które makarony wybierać, a których unikać?

Które makarony wybierać, a których unikać?

Coraz częściej zastanawiamy się, czy spożywane posiłki rzeczywiście są dla nas zdrowe. Jak…

czytaj więcej