Jakie są różnice między pszenicą durum a pszenicą zwykłą? Czy makarony z pszenicy twardej są zdrowsze?

Triticum durum, czyli pszenica twarda, jest jedną z najstarszych roślin uprawianych w Chinach, na Bliskim Wschodzie i w północnej Afryce. Pszenica durum najlepiej rośnie w suchym, kontynentalnym klimacie.
Ze względu na swoje właściwości (twarde bielmo, wysoką zawartość glutenu, wysoką szklistość i dużą zawartość barwników) pszenica durum wykorzystywana jest głównie do produkcji makaronów. Makarony otrzymywane z mąki durum charakteryzują się jasnożółtym kolorem i znacznie wyższą twardością.

Semolina to bez wątpienia bardzo wartościowy produkt. Stanowi bogate źródło węglowodanów i białek, w związku z czym przygotowane z niej produkty polecane są m.in. osobom, które muszą zregenerować siły po dużym wysiłku fizycznym.

Semolina jest również źródłem sporej ilości witamin z grupy B (niezbędne w przypadku przemiany białek, poprawiające samopoczucie, zwiększające odporność na stres oraz pomagające w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego), fosforu (wspomagającego pracę mózgu), potasu (nieprzypadkowo nazywanego pierwiastkiem życia: dotleniającego mózg, regulującego napięcie mięśniowe, ciśnienie krwi, pracę nerek i rytm serca) oraz żelaza (podstawowy składnik hemoglobiny, przede wszystkim odpowiadający za przechowywanie i transportowanie tlenu w czerwonych krwinkach). W mące z pszenicy durum znaleźć można także sporo kwasu foliowego (jest to niezbędny składnik diety dla kobiet w ciąży oraz osób prowadzących aktywny tryb życia) i luteiny – korzystnej dla wzroku substancji, chroniącej oczy przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.

Organizm spala semolinę zdecydowanie wolniej niż mąkę ze zwykłej pszenicy, dzięki czemu dłużej odczuwamy wrażenie sytości. Mąka z durum ma również niższy indeks glikemiczny niż produkty z bardziej miękkich odmian pszenicy.

Semolina chłonie zdecydowanie mniejszą ilość wody niż zwykła mąka pszenna, dzięki czemu makarony mają większą przyczepność dla sosów, bardziej zwartą fakturę, trudniej je rozgotować oraz mają wyrazisty żółty kolor. Po ugotowaniu nie trzeba ich hartować w zimnej wodzie.

podobne porady

Jak gotować makaron?

Jak gotować makaron?

Dania z makaronem, dzięki swojej wszechstronności są popularne na całym świecie. Obecnie…

czytaj więcej

Jak podawać makaron?

Jak podawać makaron?

Podawanie makaronu, choć wydaje się nam oczywiste, to wcale takim nie jest. W Polsce najczęściej…

czytaj więcej

Jak jeść spaghetti?

Jak jeść spaghetti?

Jak jeść spaghetti? Jedzenie spaghetti wielu osobom sprawia kłopoty. Choć jest to jeden z…

czytaj więcej