Spaghetti, świderki, a może penne? Z pewnością każdy z nas ma swój ulubiony rodzaj makaronu. Opinie na temat tego dania pełne są mitów i niedomówień. Często kojarzymy go z kalorycznością i ciężkostrawnością — nic bardziej mylnego!

Samo zdrowie

Makaron to jedno z najzdrowszych i najsmaczniejszych dań - powinien być zatem codziennym składnikiem naszego jedzenia. Jest on nie tylko dodatkiem do zup czy sałatek, ale także stanowi sycące danie główne. Przeciętny Włoch zjada ok. 30 kg makaronu rocznie, a Polak zaledwie 3 kg- zwykle jako dodatek do zupy. To zdecydowanie za mało! Niezależnie od rodzaju, makarony zawierają mnóstwo wartości odżywczych w tym białka, witaminy (B1,B6) i minerały m.in. mangan – przyczyniający się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, fosfor – pomagający w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, czy żelazo. Składnik ten jest istotny dla rozwoju funkcji poznawczych i umysłowych oraz prawidłowego funkcjonowania systemu immunologicznego. Badania pokazują także, że osoby jedzące regularnie makarony mają niższy poziom trójglicerydów we krwi. Makaron stanowi więc doskonały składnik diety odchudzającej — powoduje uczucie sytości przy stosunkowo niedużym spożyciu kalorii (po ugotowaniu ich liczba spada do 110 kcal na 100 gram!). Musimy jednak pamiętać, aby przygotowywać go bez zbytecznej ilości tłuszczów.

Energia

Poza dostarczaniem wartościowych składników odżywczych jedną z najważniejszych ról makaronów w diecie człowieka jest zapewnienie nam porcji zdrowej energii, dzięki której nasz organizm – w tym umysł może sprawnie funkcjonować, a my mamy siły do działania. Makaron dostarcza energii i syci na długo dzięki zawartości skrobi, która należy do węglowodanów złożonych — paliwa energetycznego dla naszego ciała i mózgu. Nasz organizm bardzo wolno trawi skrobię, więc jedząc makaron, łatwiej zadbamy o sylwetkę. Dietetycy zalecają, by węglowodany stanowiły 50 procent dziennego zapotrzebowania na energię.

Podsumowując – makarony przygotowywane zarówno w zaciszu domowej kuchni, jak i eleganckich restauracjach, to bogaty w cenne składniki odżywcze, wartościowy składnik codziennej i zróżnicowanej diety. Z łatwością możemy z ich udziałem stworzyć pełnowartościowe dania dopasowane do naszych potrzeb, kulinarnych gustów i stylu życia. Warto zatem gościć makaron na naszych talerzach jak najczęściej – nie tylko od święta!

podobne porady

Które makarony wybierać, a których unikać?

Które makarony wybierać, a których unikać?

Coraz częściej zastanawiamy się, czy spożywane posiłki rzeczywiście są dla nas zdrowe. Jak…

czytaj więcej

Jak podawać makaron?

Jak podawać makaron?

Podawanie makaronu, choć wydaje się nam oczywiste, to wcale takim nie jest. W Polsce najczęściej…

czytaj więcej

Dlaczego makaron durum?

Dlaczego makaron durum?

Jakie są różnice między pszenicą durum a pszenicą zwykłą? Czy makarony z…

czytaj więcej