Dania z makaronem, dzięki swojej wszechstronności są popularne na całym świecie. Obecnie używamy ich niemal do wszystkiego, począwszy od tradycyjnego makaronu z sosem, przez zapiekanki, po sałatki. Jak więc gotować makaron, żeby wzbogacał każde danie?
- W pierwszej kolejności zwróć uwagę na to, jakiego makaronu zamierzasz użyć. Postaraj się wybrać taki, który idealnie pasuje do Twojej potrawy. Najlepsze są makarony włoskie i wykonane z pszenicy durum.
- Pamiętaj, aby do gotowania makaronu wybrać duży garnek, tak aby mógł w nim swobodnie pływać. Dzięki temu nie poskleja się. Makaron należy gotować w dużej ilości wody. Najlepsze proporcje to 1 litr wody na każde 100g makaronu.
- Doprowadź wodę do wrzenia i dodaj łyżkę lub dwie soli, dzięki której makaron ugotuje się równomiernie.
- Dodaj makaron do wrzącej wody ciągle mieszając. Zwracaj uwagę przede wszystkim na to aby nie przywierał do dna.
- Zmniejsz ogień i gotuj makaron podany na opakowaniu czas, co jakiś czas mieszając. Dzięki temu nie będzie się sklejał ani przyklejał do dna. Makaronu nie przykrywamy podczas gotowania.
- Po upływie ok 10 minut możesz sprawdzić czy makaron jest gotowy. Wystarczy wyjąć jeden i rozgryźć go sprawdzając wnętrze oraz twardość makaronu. Jeśli widzisz w środku białe wnętrze, makaron musi gotować się jeszcze trochę. Jeśli jest w jednolitym kolorze ale nadal twardy i sprężysty, makaron jest gotowy :)
- Podawaj w ulubiony sposób!