Podawanie makaronu, choć wydaje się nam oczywiste, to wcale takim nie jest. W Polsce najczęściej podajemy makaron polany wybranym sosem. Czy jest to jednak właściwy sposób?

Przygotowując w domach danie z makaronu, wielu z nas nakłada go na talerz po czym polewa przygotowanym sosem. Niestety okazuje się, że jest to niewłaściwy sposób podawania makaronu. We Włoszech jest to wręcz niedopuszczalne ;) Przed podaniem ugotowany makaron przekładamy na patelnię z sosem, na której dokładnie go mieszamy. Wymieszany z sosem makaron przekładamy na talerze i w taki sposób podajemy gościom czy też domownikom Makaronu nie należy przelewać zimną wodą, ponieważ sos będzie z niego spływał podczas jedzenia. Błędem jest również dość popularne dodawania do gotowanego makaronu oliwy, przez którą makaron nie będzie się później chciał połączyć z sosem. Jeśli zależy nam na tym aby makaron nie sklejał się podczas gotowania wystarczy zastosować jedną prostą zasadę. Makaron gotujemy w dużej ilości wody, w proporcjach: 1 litr wody na 100 gram makaronu.

podobne porady

Dlaczego makaron durum?

Dlaczego makaron durum?

Jakie są różnice między pszenicą durum a pszenicą zwykłą? Czy makarony z…

czytaj więcej

Dlaczego warto jeść makaron?

Dlaczego warto jeść makaron?

Spaghetti, świderki, a może penne? Z pewnością każdy z nas ma swój ulubiony rodzaj…

czytaj więcej

Które makarony wybierać, a których unikać?

Które makarony wybierać, a których unikać?

Coraz częściej zastanawiamy się, czy spożywane posiłki rzeczywiście są dla nas zdrowe. Jak…

czytaj więcej