Podawanie makaronu, choć wydaje się nam oczywiste, to wcale takim nie jest. W Polsce najczęściej podajemy makaron polany wybranym sosem. Czy jest to jednak właściwy sposób?

Przygotowując w domach danie z makaronu, wielu z nas nakłada go na talerz po czym polewa przygotowanym sosem. Niestety okazuje się, że jest to niewłaściwy sposób podawania makaronu. We Włoszech jest to wręcz niedopuszczalne ;) Przed podaniem ugotowany makaron przekładamy na patelnię z sosem, na której dokładnie go mieszamy. Wymieszany z sosem makaron przekładamy na talerze i w taki sposób podajemy gościom czy też domownikom Makaronu nie należy przelewać zimną wodą, ponieważ sos będzie z niego spływał podczas jedzenia. Błędem jest również dość popularne dodawania do gotowanego makaronu oliwy, przez którą makaron nie będzie się później chciał połączyć z sosem. Jeśli zależy nam na tym aby makaron nie sklejał się podczas gotowania wystarczy zastosować jedną prostą zasadę. Makaron gotujemy w dużej ilości wody, w proporcjach: 1 litr wody na 100 gram makaronu.

podobne porady

Które makarony wybierać, a których unikać?

Które makarony wybierać, a których unikać?

Coraz częściej zastanawiamy się, czy spożywane posiłki rzeczywiście są dla nas zdrowe. Jak…

czytaj więcej

Dlaczego warto jeść makaron?

Dlaczego warto jeść makaron?

Spaghetti, świderki, a może penne? Z pewnością każdy z nas ma swój ulubiony rodzaj…

czytaj więcej

Jak dobrać makaron do sosu?

Jak dobrać makaron do sosu?

Włosi doskonale wiedzą, jak odpowiednio dobrać makaron do danego sosu. Wiedzą też jak ważne…

czytaj więcej