Coraz częściej zastanawiamy się, czy spożywane posiłki rzeczywiście są dla nas zdrowe. Jak sytuacja wygląda podczas spożywania dań z makaronem? Warto wiedzieć, co decyduje o jakości makaronu.

Przede wszystkim musimy czytać etykiety, bo tam znajdziemy wszystko o tym, co znajduje się w makaronie, a oprócz tego zobaczymy, jaką wartość odżywczą oraz ile kalorii ma dany makaron.

Nie powinno się kupować makaronów jajecznych, ponieważ zawarte w nich jajka podnoszą kaloryczność i zawartość tłuszczu. Co więcej, warto pamiętać, że często do produkcji makaronów jajecznych używa się nie świeżych jajek, a tych sproszkowanych.  

W samych Włoszech znanych jest ponad 300 gatunków makaronu. Zazwyczaj klasyfikuje się je ze względu na rodzaj mąki, z której powstają, oraz na ich kształt. Zgodnie z prawem tego kraju za prawdziwy makaron uważa się produkt otrzymywany z grubej mąki o żółtym kolorze zwanej semoliną (wytwarzanej z pszenicy durum) i wody. W Polsce makaron przez wiele lat stanowił głównie dodatek do zup, takich jak np. rosół. Obecnie na rynku jest dostępnych wiele rodzajów makaronów pochodzących z różnego typu mąk.

Nie ma przeciwwskazań, by osoby na diecie odchudzającej spożywały makaron. Ważne jest jednak, aby sięgały po rodzaje makaronu o wyższej zawartości błonnika, dodawały do niego produkty białkowe, tłuszczowe oraz warzywa. Pozwala to zyskać wyższą sytość posiłku i zapobiec wahaniom poziomu glukozy we krwi, a to z kolei ułatwia kontrolę apetytu. Nie bez znaczenia pozostaje również sposób, w jaki gotujemy makaron. Zaleca się, aby był on przygotowany al dente, ponieważ dłużej się trawi i daje długotrwałe uczucie sytości.

Często popełnianym błędem jest płukanie pod zimną wodą makaronu, który chcemy dodać do sosu. Zmywamy wówczas warstwę cennej skrobi, a przez to makaron nie chce oblepić się dodatkami. Wyjątkiem jest makaron dodawany do sałatek. Nie zaleca się także dodawania oliwy do gotowania. Nie ma takiej potrzeby, ponieważ makaron ugotowany w odpowiedniej ilości wody nie będzie się sklejał. Wodę na makaron warto posolić – do produkcji dobrego makaronu nie dodaje się soli.

podobne porady

Dlaczego warto jeść makaron?

Dlaczego warto jeść makaron?

Spaghetti, świderki, a może penne? Z pewnością każdy z nas ma swój ulubiony rodzaj…

czytaj więcej

Jak jeść spaghetti?

Jak jeść spaghetti?

Jak jeść spaghetti? Jedzenie spaghetti wielu osobom sprawia kłopoty. Choć jest to jeden z…

czytaj więcej

Jak podawać makaron?

Jak podawać makaron?

Podawanie makaronu, choć wydaje się nam oczywiste, to wcale takim nie jest. W Polsce najczęściej…

czytaj więcej