Coraz częściej zastanawiamy się, czy spożywane posiłki rzeczywiście są dla nas zdrowe. Jak sytuacja wygląda podczas spożywania dań z makaronem? Warto wiedzieć, co decyduje o jakości makaronu.

Przede wszystkim musimy czytać etykiety, bo tam znajdziemy wszystko o tym, co znajduje się w makaronie, a oprócz tego zobaczymy, jaką wartość odżywczą oraz ile kalorii ma dany makaron.

Nie powinno się kupować makaronów jajecznych, ponieważ zawarte w nich jajka podnoszą kaloryczność i zawartość tłuszczu. Co więcej, warto pamiętać, że często do produkcji makaronów jajecznych używa się nie świeżych jajek, a tych sproszkowanych.  

W samych Włoszech znanych jest ponad 300 gatunków makaronu. Zazwyczaj klasyfikuje się je ze względu na rodzaj mąki, z której powstają, oraz na ich kształt. Zgodnie z prawem tego kraju za prawdziwy makaron uważa się produkt otrzymywany z grubej mąki o żółtym kolorze zwanej semoliną (wytwarzanej z pszenicy durum) i wody. W Polsce makaron przez wiele lat stanowił głównie dodatek do zup, takich jak np. rosół. Obecnie na rynku jest dostępnych wiele rodzajów makaronów pochodzących z różnego typu mąk.

Nie ma przeciwwskazań, by osoby na diecie odchudzającej spożywały makaron. Ważne jest jednak, aby sięgały po rodzaje makaronu o wyższej zawartości błonnika, dodawały do niego produkty białkowe, tłuszczowe oraz warzywa. Pozwala to zyskać wyższą sytość posiłku i zapobiec wahaniom poziomu glukozy we krwi, a to z kolei ułatwia kontrolę apetytu. Nie bez znaczenia pozostaje również sposób, w jaki gotujemy makaron. Zaleca się, aby był on przygotowany al dente, ponieważ dłużej się trawi i daje długotrwałe uczucie sytości.

Często popełnianym błędem jest płukanie pod zimną wodą makaronu, który chcemy dodać do sosu. Zmywamy wówczas warstwę cennej skrobi, a przez to makaron nie chce oblepić się dodatkami. Wyjątkiem jest makaron dodawany do sałatek. Nie zaleca się także dodawania oliwy do gotowania. Nie ma takiej potrzeby, ponieważ makaron ugotowany w odpowiedniej ilości wody nie będzie się sklejał. Wodę na makaron warto posolić – do produkcji dobrego makaronu nie dodaje się soli.

podobne porady

Czy makaron tuczy?

Czy makaron tuczy?

Długo uważało się, że makaron jest wysokokaloryczny, a przez to tuczący. Chcąc schudnąć…

czytaj więcej

Jak podawać makaron?

Jak podawać makaron?

Podawanie makaronu, choć wydaje się nam oczywiste, to wcale takim nie jest. W Polsce najczęściej…

czytaj więcej

Jak jeść spaghetti?

Jak jeść spaghetti?

Jak jeść spaghetti? Jedzenie spaghetti wielu osobom sprawia kłopoty. Choć jest to jeden z…

czytaj więcej