Fit zapiekanka

  • 60 minut

  • 4 osoby

  • Łatwy

Składniki

Świderki - Fusilli nr 36

300 g

swiderki---fusilli-nr-36

Pomidory półsuszone w oleju słonecznikowym

1/2 słoiczka

Jogurt naturalny

250 ml

Jajko

1 szt.

Łosoś wędzony

100 g

Krojone pomidory z puszki

3 łyżki

Mała cukinia

1/3 szt.

Pomidory śliwkowe

2-4 szt.

Szparagi lub fasolka szparagowa

1/3 pęczka

Czosnek

2 ząbki

Parmezan

2 łyżeczki

Zioła prowansalskie

1 łyżka

Szcztpta soli, pieprz

Olej spod pomidorków

1 łyżka

Przygotowanie

 

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Połącz ze sobą jogurt, pomidorki suszone, pomidory z puszki, łososia (jeśli masz go w większych kawałkach – pokrój), jajko, czosnek (starty), zioła prowansalskie.
  3. Odłam zdrewniałe końcówki szparagom. Potnij szparagi wzdłuż, tak przygotowane pokrój na mniejsze kawałki. 
  4. Posmaruj olejem 2 foremki lub jedną większą.
  5. Połącz ze sobą makaron z sosem. Przełóż do foremek.
  6. Cukinię, pomidory pokrój w grubsze plasterki. Wyłóż je na makaron. Posyp szczyptą soli oraz ziołami. Zapiekaj w temp. 180°C z termoobiegiem przez ok. 15 minut. Przed podaniem posyp tartym serem.

 

Przepis powstał przy współpracy z blogiem apetyt-na-kuchnie.pl.

przepisy z tym makaronem

Świderki z warzywami

  • 0 minuty

  • 4 osoby

  • Średni

  • /

podobne przepisy

Babeczki z warzywami i tasiemkami

  • 60 minut

  • 12 osób

  • Łatwy

  • /

Rurki skręcone z sosem Bolognese

  • 120 minut

  • 4 osoby

  • Trudny

  • /

Klasyczne spaghetti w pomidorach

  • 0 minuty

  • 4 osoby

  • Łatwy

  • /