Klasyczne spaghetti w pomidorach

  • 0 minuty

  • 4 osoby

  • Łatwy

Składniki

Spaghetti nr 5

350 g

spaghetti-nr-5

Pomidorki koktajlowe

700 g

Świerze liście bazylii

1 garść

Czosnek

2 ząbki

oliwa z oliwek extra vergine

sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Wrzuć umyte pomidorki do wrzącej wody, po kilku minutach odcedź je i obierz ze skórki. Pokrój je w ćwiartki.
  • Na dużej patelni na oliwie z oliwek zeszklij delikatnie posiekany czosnek, dodaj pokrojone pomidory i redukuj sos ok 25 minut mieszając od czasu do czasu aż stanie się gładki i odparuje woda.
  • Na końcu dopraw sos solą i pieprzem, dodaj posiekane listki bazylii.
  • Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody.
  • Odcedź i połącz z sosem. Podawaj od razu z odrobiną oliwy z oliwek i wiórkami parmezanu.

przepisy z tym makaronem

Spaghetti alla Carbonara

  • 60 minut

  • 4 osoby

  • Łatwy

  • /

podobne przepisy

Rurki skręcone z sosem Bolognese

  • 120 minut

  • 4 osoby

  • Trudny

  • /

Spaghetti alla Carbonara

  • 60 minut

  • 4 osoby

  • Łatwy

  • /

Spaghetti pełnoziarniste z krewetkami i cukinią

  • 0 minuty

  • 4 osoby

  • Średni

  • /