Penne z dorszem

  • 60 minut

  • 4 osoby

  • Łatwy

Składniki

Rurki skośne - Penne Rigate nr 31

350 g

rurki-skosne---penne-rigate-nr-31

Pomidorki cherry

250 g

Kilka filecików anchois

Oliwa extra vergine

5 łyżek

Czosnek

2 ząbki

Posiekana natka pietruszki

Białe wino

100 ml

Dorsz (filet)

200 g

Kapary Ponti

2 łyżeczki

Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  • Ugotuj makaron al dente w dużej ilości osolonej wody.
  • Na dużej patelni zeszklij posiekany czosnek na oliwie z oliwek, dodaj anchois cały czas mieszając.
  • Następnie dodaj pokrojone w ćwiartki pomidorki i duś mieszając ok 4 minut.
  • Następnie, gdy lekko puszczą sok, dodaj pokrojonego w kosteczki dorsza.
  • Dolej do sosu wina, dopraw solą i pieprzem.
  • Na samym końcu, jak ryba już będzie gotowa, dodaj natkę pietruszki.
  • Dodaj do sosu odcedzony makaron, wymieszaj dokładnie i podawaj od razu.

podobne przepisy

Świderki z warzywami

  • 0 minuty

  • 4 osoby

  • Średni

  • /

Babeczki z warzywami i tasiemkami

  • 60 minut

  • 12 osób

  • Łatwy

  • /

Conchiglie rigate z suchą krakowską

  • 45 minut

  • 4 osoby

  • Łatwy

  • /