Polędwica w winie podana na płatach lasagne

  • 60 minut

  • 3 osoby

  • Łatwy

Składniki

Lasagne

200 g

lasagne

Polędwica

1/2 kg

Czerwone wino wytrawne

2 szklanki

Pesto z pomidorów

1 słoiczek

Oliwa czosnkowa

2 łyżki

Czerwona cebula

1/2 szt.

Czosnek

2 ząbki

Świeży rozmaryn

2 gałązki

Sól i pieprz

Masło

1 łyżka

Fasolka szparagowa

300 g

Sałata

Przygotowanie

  1. Mięso oczyść z błonek i tłuszczu.
  2. Przełóż do miski, dodaj rozmaryn i wlej wino. Mięso powinno być winem przykryte.
  3. Tak przygotowaną polędwicę odstaw na 1 godzinę.
  4. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w kostkę.
  5. Rozgrzej oliwę, dodaj cebulę z czosnkiem i smaż chwilkę, ok. 30 sekund.
  6. Mięso osącz z wina i obsmaż ze wszystkich stron. Przelej na patelnię wino wraz z rozmarynem.
  7. Duś mięso, często obracając do odparowania wina. Powinno go zostać ok 6 łyżek.
  8. Dodaj masło, wyłącz ogień, masło połącz z sosem.
  9. Dopraw solą i pieprzem.
  10. W międzyczasie ugotuj makaron i fasolkę al dente.
  11. Mięso podawaj na fasolce i makaronie, pokrojone w plastry, polane pesto.
  12. Do tego przygotuj lekką sałatę skropioną oliwą czosnkową, cytryną i solą.

przepisy z tym makaronem

Lekka lasagne ze spinakiem

  • 40 minut

  • 6 osób

  • Łatwy

  • /

podobne przepisy

Spaghetti pełnoziarniste z krewetkami i cukinią

  • 0 minuty

  • 4 osoby

  • Średni

  • /

Cannelloni z polskim twarogiem i pokrzywą

  • 60 minut

  • 4 osoby

  • Średni

  • /

Klasyczne spaghetti w pomidorach

  • 0 minuty

  • 4 osoby

  • Łatwy

  • /