Spaghetti alla Carbonara

  • 60 minut

  • 4 osoby

  • Łatwy

Składniki

Spaghetti nr 5

350 g

spaghetti-nr-5

Chudy wędzony boczek

150 g

Starty ser Pecorino lub parmezan

100 g

Pieprz do smaku

Żółtka

4 szt

Całe jajko

1 szt

Przygotowanie

  • Ugotuj makaron al dente w duzej ilości lekko osolonej wody.
  • Wrzuć na rozgrzaną patelnię pokrojony w kostkę lub cienkie paseczki boczek i poczekaj chwilę, aż wytopi się z niego tłuszcz i się zarumieni.
  • Odstaw z ognia i pozostaw do przestudzenia.
  • W międzyczasie rozbij jajko i żółtka w dużej misce, dodaj tarty ser i dopraw pieprzem.
  • Mieszając dokładnie dodaj przestudzony boczek.
  • Odcedź makaron i od razu wymieszaj go dokładnie z przygotowanym jajecznym sosem.
  • Podawaj od razu.

przepisy z tym makaronem

Klasyczne spaghetti w pomidorach

  • 0 minuty

  • 4 osoby

  • Łatwy

  • /

podobne przepisy

Tagliatelle z łososiem i szczypiorkiem

  • 0 minuty

  • 4 osoby

  • Średni

  • /

Stelline z kozim serem

  • 20 minut

  • 4 osoby

  • Łatwy

  • /

Penne z dorszem

  • 60 minut

  • 4 osoby

  • Łatwy

  • /