- Marchewkę obierz, pokrój w słupki. Szalotkę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę.
- Rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i smaż 1 minutę często mieszając. Dodaj marchewkę oraz dynię i smaż cały czas mieszając.
- Paprykę pokrój w kostkę, dodaj na patelnię, to samo zrób z pieczarkami. Dodaj glassę i sok z limonki, duś kilka chwil.
- Dodaj pomidory w puszce, pokrojone koktajkowe oraz pokrojony seler naciowy. Całość duś kilka minut, w razie potrzeby delikatnie zagęszczając mąką ziemniaczaną. Dopraw na koniec do smaku.
- W międzyczasie ugotuj makaron al dente. Odcedź, odrobinę wody spod makaronu możesz pozostawić do ewentualnego rozcieńczenia sosu.
- Gorący sos zmieszaj z makaronem, bazylią, kostkami sera oraz kwiatami selera naciowego.
przepis powstał przy współpracy z apetyt-na-kuchnie.pl