Spaghetti pełnoziarniste z warzywami

  • 60 minut

  • 8 osób

  • Średni

Składniki

Spaghetti pełnoziarniste

500 g

spaghetti-pelnoziarniste

1 puszka pomidorów bez skórek

400 g

Glassa sojowa

4 łyżki

Oliwa z oliwek extra vergine

5 łyżek

Pokrojona w kostkę dynia hokkaido

2 szklanki

Seler naciowy

4 łodygi

Marchew

2 szt.

Papryka czerwona

1 szt.

Papryka zielona

1 szt.

Średniej wielkości pieczarki

10 szt.

Pomidory koktajlowe

250 g

Szalotka

2 szt

Czosnek

3 ząbki

Mąka ziemniaczana

1 łyżka

Limonka

1 szt.

Świeża bazylia

Ser cheddar

Sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

 

  1. Marchewkę obierz, pokrój w słupki. Szalotkę oraz czosnek obierz i pokrój w kostkę.
  2. Rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i smaż 1 minutę często mieszając. Dodaj marchewkę oraz dynię i smaż cały czas mieszając.
  3. Paprykę pokrój w kostkę, dodaj na patelnię, to samo zrób z pieczarkami. Dodaj glassę i sok z limonki, duś kilka chwil.
  4. Dodaj pomidory w puszce, pokrojone koktajkowe oraz pokrojony seler naciowy. Całość duś kilka minut, w razie potrzeby delikatnie zagęszczając mąką ziemniaczaną. Dopraw na koniec do smaku.
  5. W międzyczasie ugotuj makaron al dente. Odcedź, odrobinę wody spod makaronu możesz pozostawić do ewentualnego rozcieńczenia sosu.
  6. Gorący sos zmieszaj z makaronem, bazylią, kostkami sera oraz kwiatami selera naciowego.

przepis powstał przy współpracy z apetyt-na-kuchnie.pl

przepisy z tym makaronem

Spaghetti pełnoziarniste z krewetkami i cukinią

  • 0 minuty

  • 4 osoby

  • Średni

  • /

podobne przepisy

Klasyczne spaghetti w pomidorach

  • 0 minuty

  • 4 osoby

  • Łatwy

  • /

Penne z dorszem

  • 60 minut

  • 4 osoby

  • Łatwy

  • /

Babeczki z warzywami i tasiemkami

  • 60 minut

  • 12 osób

  • Łatwy

  • /